Don’t wait until you have a brilliant idea

 

I was starting really dive deep into entrepreneurship and startup world since my second job 4 years ago. And it always exciting to meet amazing founders and products.

Some of them are have a brilliant ideas. They may comes up with those ideas based on their personal experiences and or based on research. It may seem easy to have brilliant ideas, but I do believe those brilliant ideas takes time and those possibly not their first idea. Maybe it after 100+ so so ideas.

Each of us will have a brilliant ideas for whatever we want to achieve on our own timezone.

I will not just wait for those. I have to start working with so so ideas and execute it well.

I only wish these things for 2018..

I previously written down a new year resolution with a very long list. For 2018, I will only focus on my priorities. My wishes are a 10x better of..

Revenue stream & business model

I’ve been running my business for 2 years now. Since we are bootstraping Leap Up and depends on tailor made projects to generate profit, some times in a year we were very struggle financialy. This year, I need to focus to implement new business models and alternative income sources. Like try to release several products (SaaS) we already planned for at least a year. It will be challanging, but worth to try!

Financial tracking

It’s again about financial. For 2 years, I handle the financial administration by myself. So that, I sometimes forgot to tracking well. This year, I need to start hire someone to at least tracking both my company and personal financial. I do believe, financialy better will start with how we tracking our expenses and income. So there’ll be no reason to not evaluate where the money went and to saving more.

Deep work, short working hours, engaged relationship

I already try to go to my office at 10am at last, and come back home at about 5pm. I know it’s more challanging to manage new business like this, but I have another priority to complete, like have a time for me to spend time with my family and spend time to invest in myself (for learning/reading).

Finish my bachelor degree

My academic journey is a roller coster way. I was completed the diploma for almost 4 years and currently continue the bachelor degree for 1 year. Hopeful can manage time better so that I can complete it this year.

English test

I never take the proper english test like TOEFL/IELTS. I need to start to preparing for the test. I need to be ready to continue my academic journey.

PS: No! I don’t really need a fancy car this year. May be next year(s) ? 😀

Featured image: newcarreleasepreview.com

Kecerdasan emosi itu dipraktekin

Salah satu yang menurut gw harus terus dipelajari dan ditingkatan seiring kita dewasa adalah Emotional Intelligence (EQ):

The capacity to be aware of, control and express one’s emotions, and to handle interpersonal relationships judiciously and emphatically.

Nah kebetulan pas lagi ke Bandung dan jalan-jalan ke Gramed, gw menemukan satu buku yang kece. Judulnya “Emotional Intelegence itu dipraktekin”. Judulnya catchy dan terkesan sangat casual. Dan setelah baca, bukunya emang bagus. Sebuah bacaan ringan namun banyak makna. Continue reading “Kecerdasan emosi itu dipraktekin”

Banda: Pala, Kejayaan Masa Lampau dan Mental Terjajah

Banda the Dark Forgotten Trail

”Cita rasanya melayarkan ribuan kapal. Aromanya mengundang negara-negara Barat datang ke Nusantara”. Demikian Jack Turner menggambarkan bagaimana rempah Nusantara menggoda dan memikat dalam bukunya, Spice, The History of A Temptation (2004).

Akhirnya Sabtu kemarin bisa nonton film dokumenter Banda the Dark Forgotten Trail. Alasan final kenapa kekeuh mau nonton, karena saat Popcon Asia 2017, saya menghadiri talkshownya dan beli komik Bara — yang merupakan adaptasi dari dokumenter ini. Komik Bara yang digarap sama Kosmik ini, well executed banget dari segi penceritaan maupun visual. Jadinya bikin saya lebih penasaran untuk nonton filmnya. Continue reading “Banda: Pala, Kejayaan Masa Lampau dan Mental Terjajah”

Amerika: Tanah makmur yang tidak adil

Seperti yang saya tulis sebelumnya, kesan awal saya terhadap Amerika adalah kemewahan, Hollywood, Broadway dan Silicon Valley. Namun ketika saya merasakan langsung, Amerika tidak bisa hanya dilihat dari sudut itu. Amerika adalah negara dengan GDP paling tinggi di dunia, namun mungkin banyak yang ga ngeh kalo Amerika juga adalah salah satu negara dengan ketidaksetaraan (inequality) paling tinggi di dunia, terutama dalam ukuran kesejahteraan. Artinya gap si kaya dan si miskinnya bagaikan moon to the earth back. Saya menyaksikan langsung satu area di Hartford, CT yang lokasinya sangat dekat dengan pusat pemerintahan, adalah area yang paling miskin. Ironis! Continue reading “Amerika: Tanah makmur yang tidak adil”

Cuma 3 dokumen ini, saya bisa ke 7 negara bagian Amerika gratis!

Bisa mengunjungi Amerika adalah salah satu bucket list saya. Ga usah dijelasin panjang lebar kali ya, kenapa saya pengen ke sana. Karena banyak orang juga pengen bisa mengunjungi negara super power itu. Buat saya, karena budaya (film, musik) dan teknologi yang sudah merajalela di kehidupan kita.

Sebelumnya saya pasang beberapa gambar tempat tekenal Amerika di kamar. Tapi belum tau kapan dan bagaimana bisa kesana. Eh.. ga nyangka bisa secepet dan semenyenangkan ini. Mungkin ngaruh juga kali ya ketika orang-orang di circle saya sudah pada ke sana semua, jadi doanya makin kuat. Continue reading “Cuma 3 dokumen ini, saya bisa ke 7 negara bagian Amerika gratis!”